eenvoudig geld besparen op je energiekosten en gasverbruik

Wil je graag geld besparen op je energierekening en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzamere wereld? Dan is het verminderen van je gasverbruik een effectieve stap. Gasverbruik in huis heeft namelijk een aanzienlijke impact op zowel je portemonnee als het milieu.

Besparen op je energiekosten

Gelukkig zijn er talloze eenvoudige en praktische manieren om je gasverbruik te verminderen zonder in te leveren op comfort. In dit artikel delen we 30 handige tips waarmee je direct aan de slag kunt om geld te besparen op gasverbruik.

 1. Isoleer je woning: Zorg voor goede isolatie van muren, vloeren en dak om warmteverlies te voorkomen.
 2. Gebruik een slimme thermostaat: Optimaliseer je verwarmingsschema en pas de temperatuur automatisch aan om energie te besparen.
 3. Verwarm alleen de ruimtes die je gebruikt: Sluit de deuren van ongebruikte kamers en verwarm alleen de ruimtes waar je daadwerkelijk bent.
 4. Draag warme kleding binnenshuis: Trek een extra laag kleding aan om comfortabel te blijven zonder de verwarming hoog te zetten.
 5. Sluit gordijnen en luiken: Houd de warmte binnen door gordijnen en luiken te sluiten, vooral ’s nachts.
 6. Isoleer je leidingen: Isoleer de leidingen van je centrale verwarming om warmteverlies te verminderen.
 7. Ventileer op de juiste manier: Zorg voor goede ventilatie in huis om vochtproblemen te voorkomen, maar vermijd onnodig warmteverlies.
 8. Plaats radiatorfolie achter je radiatoren: Reflecteer de warmte terug de kamer in door radiatorfolie achter je radiatoren te plaatsen.
 9. Zet de verwarming een graadje lager: Verlaag de thermostaat met slechts één graad om energie te besparen.
 10. Gebruik tochtstrips bij deuren en ramen: Voorkom tocht door tochtstrips te plaatsen bij deuren en ramen.
 11. Isoleer je zolder: Isolatie van je zolder voorkomt warmteverlies via het dak.
 12. Sluit de schoorsteen af: Als je geen open haard gebruikt, sluit dan de schoorsteen af om warmteverlies te voorkomen.
 13. Maak gebruik van een elektrische deken: Verwarm je bed met een elektrische deken in plaats van de hele kamer te verwarmen.
 14. Laat de warmwaterkraan niet onnodig lopen: Bespaar warm water door de kraan tijdens het gebruik niet onnodig te laten lopen.
 15. Kies voor een energiezuinige cv-ketel: Investeer in een energiezuinige cv-ketel om efficiënter met gas om te gaan.
 16. Onderhoud je cv-ketel regelmatig: Zorg voor regelmatig onderhoud van je cv-ketel om een optimale werking te behouden.
 17. Zorg voor een goede balans tussen ventilatie en isolatie: Creëer een goede balans tussen ventilatie en isolatie om warmteverlies te minimaliseren.
 18. Kook efficiënt: Gebruik de juiste pan en deksel, kook op lagere temperaturen en maak gebruik van restwarmte om energie te besparen.
 19. Gebruik een waterbesparende douchekop: Verminder water- en gasverbruik tijdens het douchen met een waterbesparende douchekop.
 20. Isoleer je vloer: Isoleer de vloer om koude lucht
 21. Regel de thermostaat per kamer: Gebruik thermostatische radiatorkranen om de temperatuur in elke kamer individueel te regelen.
 22. Gebruik een deurdranger: Installeer een deurdranger om te voorkomen dat warmte ontsnapt door deuren die open blijven staan.
 23. Controleer de isolatie van je ramen: Zorg ervoor dat je ramen goed geïsoleerd zijn om warmteverlies te verminderen.
 24. Maak gebruik van zonnewarmte: Houd overdag gordijnen open om zonnewarmte binnen te laten en gebruik te maken van natuurlijke warmte.
 25. Gebruik een elektrische kachel in plaats van centrale verwarming: Verwarm alleen de kamer waar je bent met behulp van een elektrische kachel in plaats van het hele huis met gas.
 26. Zorg voor regelmatige ontluchting van je radiatoren: Ontlucht je radiatoren regelmatig om ervoor te zorgen dat ze efficiënt werken.
 27. Investeer in dubbel glas: Vervang enkel glas door dubbel glas om warmteverlies via de ramen te verminderen.
 28. Beperk het gebruik van de oven: Gebruik de oven alleen wanneer nodig en maak efficiënt gebruik van de restwarmte.
 29. Isoleer de brievenbus: Voorkom tocht door de brievenbus te isoleren met bijvoorbeeld een borstelafdichting.
 30. Sluit deuren naar onverwarmde ruimtes: Houd deuren naar onverwarmde ruimtes gesloten om warmteverlies te beperken.

Besparen op je gasverbruik

Door deze tips toe te passen, kun je aanzienlijk besparen op je gasverbruik en daarmee je energierekening verlagen. Bovendien draag je bij aan een duurzamere toekomst door minder fossiele brandstoffen te verbruiken. Begin vandaag nog met het implementeren van deze eenvoudige en effectieve maatregelen en geniet van de voordelen voor zowel je portemonnee als het milieu.

Praktijkgids energiebesparen

Dit zijn enkele korte tips om gas te besparen in je huis. Door deze tips in praktijk te brengen, kun je efficiënter omgaan met gas en je energieverbruik verminderen, wat resulteert in kostenbesparing en een lagere impact op het milieu.