eenvoudig geld besparen - kraanwater - warm water - cv ketel boiler - bespaar geld

Bespaar geld door je waterverbruik te verminderen. Water is een van de meest kostbare hulpbronnen die we hebben. Gelukkig zijn er veel manieren om je waterverbruik te verminderen en zo geld te besparen. In dit blogartikel bespreken we enkele eenvoudige en effectieve manieren om je waterverbruik thuis te verminderen en tegelijkertijd je portemonnee te ontzien.

1. Controleer op lekken

Een van de grootste waterverbruikers in huis zijn lekken. Een lekkende kraan of een toilet dat doorloopt kan duizenden liters water per jaar verspillen. Het repareren van deze lekken is een eenvoudige manier om onmiddellijk je waterverbruik en je waterrekening te verlagen.

  Tip: Controleer regelmatig alle kranen en toiletten in huis op lekken. Een druppelende kraan kan tot 15 liter water per dag verspillen, terwijl een lekkend toilet tot 750 liter water per dag kan verbruiken!

  2. Bespaar geld met waterbesparende apparaten

  Er zijn veel apparaten op de markt die speciaal zijn ontworpen om water te besparen. Dit zijn onder andere waterbesparende douchekoppen, doorstroombegrenzers en zuinige toiletten.

   Tip: Vervang je oude douchekop door een waterbesparende variant. Deze kunnen je waterverbruik met wel 50% verminderen, zonder dat je inlevert op comfort. Ook doorstroombegrenzers voor je kranen kunnen je waterverbruik met 30-40% verminderen.

   3. Gebruik water efficiënter in de keuken

   De keuken is een plek waar veel water wordt verbruikt, maar waar ook veel bespaard kan worden. Hier zijn enkele tips om water te besparen in de keuken:

    • Gebruik een afwasmachine: Moderne afwasmachines gebruiken minder water dan handafwassen, vooral als je de machine alleen draait als hij volledig vol is.
    • Spoel groente en fruit in een kom: In plaats van onder een lopende kraan, kun je een kom met water gebruiken om groente en fruit schoon te maken. Dit water kun je daarna nog gebruiken om de planten water te geven.
    • Gebruik de juiste panmaat: Kook alleen de hoeveelheid water die je echt nodig hebt. Dit bespaart niet alleen water, maar ook energie (en dus geld).

    4. Efficiënt tuinieren

    Tuinieren kan veel water verbruiken, vooral in de zomermaanden. Hier zijn enkele tips om water te besparen in de tuin:

     • Gebruik een regenwateropvangsysteem: Hiermee kun je regenwater opvangen en gebruiken voor het besproeien van je tuin. Regenwater is gratis en vaak beter voor de planten dan kraanwater.
     • Bewater op de juiste tijd: Bewater je tuin vroeg in de ochtend of laat in de avond om verdamping te verminderen. Dit zorgt ervoor dat meer water de wortels van de planten bereikt.
     • Mulchen: Bedek de grond rondom je planten met mulch om de verdamping van water te verminderen en de grond vochtig te houden.

     5. Korter douchen

     De meeste mensen verbruiken het meeste water tijdens het douchen. Door de tijd die je onder de douche doorbrengt te verkorten, kun je aanzienlijk water besparen.

      Tip: Probeer je douches te beperken tot vijf minuten. Dit kan je tot wel 75 liter water per douche besparen. Een zandloper of timer in de douche kan helpen om bewust te worden van de tijd die je doorbrengt.

      6. Bespaar geld door verstandig te wassen

      Het wassen van kleding is een andere grote waterverbruiker in huis. Hier zijn enkele tips om water te besparen bij het wassen:

       • Was alleen volledige ladingen: Wasmachines gebruiken bijna evenveel water, ongeacht de grootte van de lading. Zorg ervoor dat je alleen volle ladingen wast.
       • Kies voor een waterbesparende wasmachine: Moderne wasmachines zijn veel efficiënter dan oudere modellen en kunnen aanzienlijk water besparen.

       7. Gebruik een waterbesparende toiletspoeling

       Toiletten zijn een van de grootste waterverbruikers in huis. Overweeg om je oude toilet te vervangen door een waterbesparend model of een dual-flush toilet.

        Tip: Een dual-flush toilet heeft twee spoelopties: een voor vloeibare afvalstoffen en een voor vaste afvalstoffen. Dit kan je waterverbruik per spoelbeurt met de helft verminderen.

        Bespaar geld met deze tips om waterverbruik te verminderen

        Er zijn talloze manieren om je waterverbruik te verminderen en geld te besparen. Van het repareren van lekkages en het installeren van waterbesparende apparaten tot het efficiënter gebruiken van water in de keuken en tuin. Door bewust te zijn van je waterverbruik en kleine veranderingen in je dagelijkse routine door te voeren, kun je niet alleen je waterrekening verlagen, maar ook een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Begin vandaag nog met het toepassen van deze tips en zie het verschil in je portemonnee en je waterverbruik!

        Meer tips om voor eenvoudig geld besparen

        (C) Afbeelding van Simon Kadula via Pixabay