Het is tijd om planmatig te werk te gaan en te besparen! Met behulp van ons Bespaarplan kun je in vier eenvoudige stappen jouw mogelijkheden op een rij zetten en beslissingen nemen die bij jou passen. Ontdek hoe je op een natuurlijke en effectieve manier kunt besparen op jouw uitgaven en creëer financiële ruimte voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn.
Stap 1: Identificeer waarop je kunt besparen
Om te beginnen is het belangrijk om je uitgaven te categoriseren als verplichte uitgaven en optionele uitgaven. Verplichte uitgaven omvatten zaken zoals huur, hypotheek, energie en verzekeringen, maar ook basisbehoeften zoals boodschappen en kleding. Het geld dat overblijft nadat je deze verplichte uitgaven hebt betaald, kun je besteden aan optionele uitgaven, zoals leuke extraatjes voor de kinderen, sportactiviteiten of een dagje uit.
Het is het makkelijkst om te beginnen met besparen op optionele uitgaven. Denk hierbij aan minder uitgaan, creatiever zijn bij het kopen van cadeautjes, of goedkoper op vakantie gaan. Maar ook op verplichte uitgaven kun je besparen. Bijvoorbeeld door slimme en voordelige keuzes te maken bij het doen van boodschappen.
Veel huishoudens hebben ook meerdere abonnementen, zoals tijdschriften, maaltijdboxen en muziek- of videodiensten. Hoewel deze uitgaven als verplicht worden gezien, zijn ze vaak flexibeler dan bijvoorbeeld woonlasten en kun je er gemakkelijker vanaf. Neem de tijd om te overwegen of je al deze abonnementen echt nodig hebt.
Hoewel direct besparen op vaste lasten zoals huur, hypotheek of energierekening lastig kan zijn, kan het op de lange termijn veel opleveren. Je kunt ook proberen om de kosten van wonen te verlagen door energiezuiniger te zijn of te kijken naar goedkopere verzekeringsopties.
Stap 2: Maak bewuste keuzes
De snelste besparingen behaal je door te kijken naar je optionele uitgaven. Om het nemen van beslissingen gemakkelijker te maken, is het handig om een lijst te maken van uitgaven die voor jou het belangrijkst zijn en uitgaven die minder belangrijk zijn.
Bijvoorbeeld:
- Naar de bioscoop
- Cadeautjes voor anderen
- Uit eten gaan
- Abonnement voor een tijdschrift
- Gadgets
Begin met besparen op de uitgaven onderaan je lijst. Hierdoor houd je meer geld over voor de uitgaven die bovenaan de lijst staan en voor jou belangrijker zijn.
Het bijhouden van een kasboek, zowel in een fysieke vorm als online, is een handig hulpmiddel om inzicht te krijgen in je huishoudelijke uitgaven. Door gedurende een bepaalde periode nauwkeurig bij te houden wat je uitgeeft, bijvoorbeeld twee weken, krijg je een duidelijk beeld van waar je geld naartoe gaat en of je veel ongeplande uitgaven doet. Dit inzicht kan je helpen te zien waar je mogelijk geld tekort komt voor andere uitgaven. Je kunt meer informatie vinden over het gebruik van een kasboek en hoe het je kan helpen bij het besparen.
Een andere manier om te besparen is het uitstellen van geplande grote uitgaven. Stel je voor dat je bank een beetje versleten is, maar nog wel een jaar mee kan gaan. In plaats van direct een nieuwe bank te kopen, kun je ervoor kiezen om deze aankoop uit te stellen. Hetzelfde geldt voor je mobiele telefoon. Als deze kapot is, kun je overwegen om deze te laten repareren in plaats van meteen een nieuwe, dure telefoon aan te schaffen.
Soms zijn er ook slimme alternatieven voor het kopen van bepaalde producten. Denk bijvoorbeeld aan het lenen van tuingereedschap van je buurman in plaats van het te kopen. Als je af en toe een auto nodig hebt, kun je overwegen om klusapparatuur te huren of een deelauto te gebruiken in plaats van er een te kopen.
Stap 3: Creëer je persoonlijke bespaarplan
Zodra je hebt ontdekt waarop je gemakkelijk kunt besparen, is het nuttig om dit op te schrijven. Door je bespaarplan op papier te zetten, heb je een concreet overzicht en een leidraad om op terug te vallen.
Bijvoorbeeld:
- Ik koop alleen huismerken en aanbiedingen.
- Ik koop aanbiedingen alleen als ze goedkoper zijn dan huismerken.
- Ik maak altijd een boodschappenlijstje en houd me daaraan.
- Ik doe nog maar één keer per week boodschappen.
- Als ik de stad inga, neem ik alleen het maximale bedrag contant mee dat ik wil uitgeven.
Blijf je uitgaven volgen en bekijk wekelijks hoe het gaat. Als je merkt dat bepaalde onderdelen van je plan moeilijk uitvoerbaar zijn in de praktijk, pas dan je plan aan. Flexibiliteit is belangrijk om succesvol te besparen.
Stap 4: Ontdek de voordelen
Wat levert het besparen je uiteindelijk op? Houd bij elke actie in je bespaarplan bij welk bedrag je bespaart. Vraag jezelf af of je deze besparing meteen merkt op je bankrekening of dat het even duurt voordat je het effect ziet.
Je kunt ook opnieuw gebruikmaken van de online tool Persoonlijk Budgetadvies die we in stap 1 hebben genoemd. Vul deze tool in vanuit je nieuwe situatie om te zien welk bedrag je maandelijks kunt besparen.
Neem stap voor stap actie
Het is belangrijk om het besparen stap voor stap aan te pakken. Op die manier is het gemakkelijker vol te houden en behaal je duurzame resultaten. Het bijhouden van je vorderingen en resultaten is ook een goede motivator. Op internet zijn diverse handige, vaak gratis, handige hulpmiddelen te vinden, zoals een kasboek, om je hierbij te ondersteunen. Je kunt natuurlijk ook je eigen materialen maken die aansluiten bij jouw persoonlijke behoeften en voorkeuren.