Het leven wordt steeds duurder en de armoede neemt toe. Dit was de verontrustende boodschap van het Centraal Planbureau in hun recente ramingen. Het lijkt erop dat we te maken krijgen met de grootste koopkrachtdaling sinds de Tweede Wereldoorlog. Besparen op uitgaven is dan het enige wat je nog rest.
Financieel gedragspsycholoog Minou van der Werf van de Universiteit Maastricht benadrukt dat niet alleen mensen met een minimuminkomen gewend moeten zijn aan besparen en opletten waar hun geld naartoe gaat, maar dat ook anderen zich hier bewust van moeten worden. Het begint allemaal met het krijgen van overzicht.
In dit artikel verzamelen we tips van Nibud, budgetcoaches en wetenschappers om je te helpen geld te besparen. Lees verder en ontdek hoe je je financiële situatie kunt verbeteren.
Krijg overzicht: Let op de latte-factor
Onze mentale boekhouder houdt vaak goed bij wat we uitgeven aan grote kostenposten, zoals huur, hypotheek of een nieuwe wasmachine. Maar kleine uitgaven, zoals dagelijks een afhaalkoffietje of een zak drop bij de pomp, worden vaak over het hoofd gezien. Deze kleine bedragen kunnen echter behoorlijk oplopen. Wees je bewust van de latte-factor en de invloed ervan op je budget.
Gebruik een (digitaal) kasboekje
Het bijhouden van je uitgaven is essentieel om grip te krijgen op je financiën. Vaak geven we meer uit dan we denken. Door te weten waar je geld naartoe gaat, kun je beter beslissen waarop je kunt besparen. Het Nibud adviseert het gebruik van apps van je bank of een ouderwets schriftje als kasboek.
Pin een vast bedrag contant aan het begin van de week
Het is gemakkelijk om het overzicht te verliezen wanneer je alleen met je pinpas betaalt. Volgens verschillende budgetcoaches is het handig om aan het begin van de week een vast bedrag contant te pinnen. Op deze manier zie je beter hoeveel geld je nog over hebt van je weekbudget.
Gebruik twee verschillende rekeningen
Laat je inkomen binnenkomen op een rekening waarvan je alle vaste lasten betaalt. Als je inkomen het toelaat, kun je automatisch een deel ervan sparen aan het begin van de maand. Het geld dat overblijft, kun je overmaken naar een tweede rekening voor vrije besteding. Dit helpt je om je financiën georganiseerd te houden.
Vergeet abonnementen niet
Veel mensen hebben abonnementen waarvan ze vergeten zijn dat ze ze hebben. Denk aan een fietsabonnement, muziekdiensten of een abonnement voor onderbroeken. Ga na of deze abonnementen echt nodig zijn en zeg ze zo nodig op.
Bespaar op gas en elektriciteit
Het verminderen van je gas- en elektriciteitsverbruik kan een aanzienlijke besparing opleveren. Hier zijn enkele tips om energie te besparen:
- Zet apparaten volledig uit
Veel elektronische apparaten verbruiken nog steeds energie als ze op stand-by staan. Dit geldt ook voor telefoonopladers, de babyfoon en de elektrische tandenborstel. Door apparaten volledig uit te zetten of zelfs de stekker uit het stopcontact te halen, kun je tot wel 100 euro per jaar besparen, volgens het Nibud. Neem dus de gewoonte aan om apparaten echt uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt.
- Kies voor een laptop in plaats van een desktop
Als je de keuze hebt tussen een laptop en een desktopcomputer, kies dan voor een laptop. Een laptop verbruikt gemiddeld 70 procent minder energie dan een desktop met een lcd-scherm. Hierdoor kun je jaarlijks ongeveer 45 euro besparen op je elektriciteitsrekening. Nog zuiniger is het gebruik van een tablet, die nog minder energie verbruikt dan een laptop.
- Vervang gloeilampen door ledverlichting
Gloeilampen en halogeenlampen zijn behoorlijk energieverspillend. Vervang ze daarom door energiezuinige ledlampen. Ledlampen zijn tot wel 85 procent zuiniger dan gloeilampen en gaan ook nog eens veel langer mee. Hoewel ledlampen initieel iets duurder zijn, zul je op de lange termijn aanzienlijke besparingen realiseren op je energiekosten.
- Pas je verwarmingsgewoonten aan
Een aanzienlijk deel van je energieverbruik gaat naar verwarming. Door bewust om te gaan met je verwarmingsgewoonten kun je flink besparen. Verlaag de temperatuur in huis een paar graden en verkort de duur van het stoken. Investeer in tochtstrips en radiatorfolie om warmteverlies te verminderen. Houd deuren zoveel mogelijk gesloten om de warmte in de kamers te behouden. Daarnaast kun je ook besparen op je energiekosten door korter te douchen. Een minuut minder douchen per dag kan jaarlijks al een besparing van bijna 128 euro opleveren.
Bespaar op benzine
Naast het besparen van energie in huis, kun je ook besparen op je brandstofkosten. Hier zijn enkele tips:
- Rijd rustig en verminder je snelheid
Door iets langzamer te rijden, bijvoorbeeld 100 km/u in plaats van 130 km/u, kun je tot wel 14 procent besparen op je brandstofverbruik. Rijden met een snelheid van 80 km/u is nog zuiniger. Daarnaast draagt rustig rijden ook bij aan verkeersveiligheid en vermindert het de uitstoot van schadelijke stoffen.
- Maak gebruik van de “luwte” achter vrachtwagens
Op de snelweg kun je overwegen om, op een veilige afstand, achter een vrachtwagen te rijden. Achter een grote truck ontstaat namelijk een soort luchtstroom met relatief weinig windweerstand. Hierdoor kun je brandstof besparen doordat je minder hinder ondervindt van de luchtweerstand.
- Beperk het gebruik van interne systemen in de auto
Het gebruik van interne systemen zoals airconditioning, ventilatoren, verwarming, stoelverwarming en achterruitverwarming kan leiden tot een hoger brandstofverbruik. Deze systemen verbruiken elektriciteit, waardoor de motor harder moet werken. Beperk daarom het gebruik van deze systemen tot wanneer het echt nodig is, om brandstof te besparen.
Besparen op boodschappen
Boodschappen zijn een terugkerende kostenpost waarop je kunt besparen. Hier zijn enkele tips:
- Maak een weekplanning
Door een weekplanning te maken en eens per week je boodschappen te doen, voorkom je dat je elke dag verleid wordt om extraatjes te kopen. Plan je maaltijden en maak een boodschappenlijstje, zodat je gericht kunt inkopen en minder geneigd bent om impulsieve aankopen te doen.
- Kliekjes in plaats van bestellen
Het bestellen van eten kan duur zijn. Zorg ervoor dat je altijd kliekjes of makkelijke maaltijden in huis hebt, zoals een afbakpizza. Op die manier ben je minder snel geneigd om na een vermoeiende werkdag eten te bestellen, wat je weer geld bespaart.
- Slim winkelen
Maak gebruik van aanbiedingsfolders en vergelijk prijzen in verschillende supermarkten. Let echter op dat je niet meer aanbiedingsartikelen koopt dan nodig is, want dat kan uiteindelijk tot hogere kosten leiden. Probeer ook het aantal supermarktbezoeken te beperken, aangezien elk bezoek de verleiding met zich meebrengt om extraatjes te kopen.
- Slimme aankopen en retourneren
Als je grote aankopen wilt doen, spaar dan eerst ervoor en overweeg wat je ervoor moet opgeven als het boven je budget ligt. Slaap er een nachtje over voordat je de aankoop daadwerkelijk doet. Als je online winkelt, plaats het product dan in je winkelmandje en wacht een dag voordat je de definitieve aankoopbeslissing neemt. Dit kan je helpen impulsieve aankopen te voorkomen.
Bewaar bonnetjes en retourneer ongebruikte items of kleding die niet past. Door dit te doen, kun je geld terugkrijgen voor items die je uiteindelijk niet gebruikt.
Wat als besparen niet meer mogelijk is?
Het Nibud maakt zich zorgen over de toekomst van een deel van de Nederlandse bevolking, waarbij besparen niet voldoende is om rond te komen. In dat geval is het belangrijk om aan te kloppen bij de gemeente voor hulp en ondersteuning bij het vinden van oplossingen. Daarnaast ligt er ook een verantwoordelijkheid bij de regering om maatregelen te nemen en beleid te ontwikkelen om armoede te bestrijden en de koopkracht van mensen te verbeteren. Op Prinsjesdag worden doorgaans plannen en beleidsmaatregelen aangekondigd die hierop gericht zijn.
Het is belangrijk om te benadrukken dat besparen op zichzelf niet altijd de oplossing is. Soms kan er een punt worden bereikt waarop er geen ruimte meer is om verder te besparen. In dergelijke situaties is het essentieel om hulp te zoeken bij instanties zoals de gemeente, sociale diensten of andere organisaties die ondersteuning bieden aan mensen in financiële moeilijkheden. Deze instanties kunnen je helpen bij het vinden van oplossingen, het verkrijgen van financiële steun en het doorverwijzen naar relevante programma’s en regelingen die je kunnen ondersteunen in deze moeilijke tijden.
Actie tegen armoede
Het is ook van belang dat de regering zich bewust is van de problematiek en actie onderneemt om armoede tegen te gaan. Het ontwikkelen en implementeren van sociaal beleid dat de koopkracht van mensen versterkt en hen in staat stelt om een waardig leven te leiden, is een cruciale stap. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat er maatregelen worden genomen om de lonen te verhogen, sociale voorzieningen te verbeteren, betaalbare huisvesting te waarborgen en toegang tot kwalitatieve gezondheidszorg en onderwijs te garanderen.
Ga bewust om met je uitgaven
Besparen is een waardevolle strategie om grip te krijgen op je financiën en geld te besparen waar mogelijk. Het kan helpen om bewuster om te gaan met je uitgaven en te streven naar een gezonde financiële situatie. Echter, het is ook van belang om te erkennen dat er situaties kunnen zijn waarin mensen zich in een kwetsbare positie bevinden, waarbij besparen niet voldoende is. In die gevallen is het cruciaal om hulp te zoeken en te streven naar structurele oplossingen die armoede bestrijden en financiële welzijn bevorderen.