eenvoudig geld besparen - kasboek uitgaven boekhouding

We zijn allemaal deel van het consumptiegedreven systeem dat ons kapitalisme voedt. Ongeacht of we onbewust, maatschappelijk bewust, duurzaam of milieubewust consumeren, we zijn allemaal betrokken bij dit proces. Wat als ik je vertel dat je uren, euro’s en milieu-impact kunt besparen en tegelijkertijd innerlijke rust kunt vinden? Sta eens stil bij je consumentenkeuzes en verdiep je in het concept van consuminderen.

Consuminderen: bewust minder consumeren

Simpel gezegd betekent consuminderen dat je bewust minder consumeert. Dit omvat het verminderen van aankopen, het zelf maken van dingen, het delen van bezittingen, het laten repareren van kapotte items in plaats van nieuwe te kopen, en het daadwerkelijk opruimen (ook wel ontspullen genoemd). Deze aanpak heeft talloze voordelen voor jou, het milieu en je portemonnee. Wat je niet koopt, hoef je niet te betalen, en het hoeft ook niet door iemand anders te worden geproduceerd. Dat bespaart niet alleen geld, maar creëert ook ruimte in je huis – iets dat bewezen gelukkig maakt.

Tijdloosheid bereiken: simpelweg consuminderen

Laten we het niet ingewikkelder maken dan het is: consuminderen betekent gewoon minder consumeren. Minder aankopen doen, zelf dingen maken, spullen delen, kapotte spullen laten repareren in plaats van nieuwe te kopen en serieus opruimen. Dit heeft meerdere voordelen voor jou, het milieu en je portemonnee. Wat je niet koopt, hoef je niet te betalen, en het hoeft ook niet door iemand anders te worden geproduceerd. Dat scheelt. En je zult ook merken dat je meer ruimte overhoudt in je huis, wat volgens onderzoek bijdraagt aan jouw geluk.

Consuminderen: tips en trucs

Hier zijn enkele praktische tips om te beginnen met consuminderen:

 • Bewuste aankopen: Overweeg elke potentiële aankoop minstens drie dagen. Stel jezelf de vraag of je het echt nodig hebt. Vaak is het antwoord: nee. Dat kan een grote besparing zijn.
 • Bespaar en motiveer: Houd bij wat je niet hebt gekocht en hoeveel geld je daardoor hebt bespaard. Dit werkt als een geweldige motivator.
 • Nieuwsbrief uitschrijven: Meld je af voor nieuwsbrieven van winkels waar je graag winkelt. Jij bepaalt wanneer je iets nieuws nodig hebt, niet de marketeer van de winkel.
 • Slimme boodschappen: Doe al je boodschappen in één keer en maak weekmenu’s. Dit voorkomt onnodige aankopen en vermindert voedselverspilling.
 • Repareer en ruil: Leer hoe je je eigen kleding repareert. Organiseer indien nodig een kledingruil om nieuwe kleding te verkrijgen.
 • Budget: Stel maandelijkse budgetten in voor verschillende categorieën, zoals boodschappen en kleding. Wanneer het op is, is het op.
 • DIY: Maak zelf dingen zoals deodorant, tandpasta en schoonmaakmiddelen. Dit is niet alleen goedkoper, maar ook duurzamer.
 • Duurzaam voedsel: Verbouw je eigen groenten en fruit, maak zelf snacks en zelfs yoghurt. Veel van wat je in de winkel kunt kopen, kun je ook zelf maken.

Negen vragen om te stellen voordat je koopt

Voordat je iets koopt, stel jezelf de volgende negen vragen om te voorkomen dat je onnodig consumeert:

 1. Heb ik dit echt nodig of is het een impulsieve aankoop?
 2. Kan ik het lenen, huren of delen?
 3. Is het tweedehands beschikbaar?
 4. Welke impact heeft dit op mensen?
 5. Welke impact heeft het op het milieu?
 6. Welke impact heeft het op dierenwelzijn?
 7. Hoe beïnvloedt het mijn gezondheid?
 8. Kan ik het lokaal kopen?
 9. Draagt dit product of de producent positief bij aan de wereld?

Lenen als lifestyle: doe mee met de delingscultuur

Heb je die hogedrukspuit echt vaak nodig? Hoeveel keer gebruik je een babybadje? Er zijn veel spullen en apparaten die we maar voor een korte periode of zelden gebruiken. Kunnen we deze niet beter lenen of delen? Het idee van delen wint terrein en heeft aanzienlijke voordelen.

Je kunt spullen lenen via platforms zoals Peerby, Rentsy en BIYU. Ook kleding lenen en ruilen wordt steeds populairder. Er zijn kledingruilfeesten, kledingruil-tassen en kledingbibliotheken beschikbaar. Voor vervoer kun je deelauto’s of deelfietsen gebruiken, wat niet alleen kosten bespaart maar ook het milieu ontlast.

Wijsheid uit ervaring: consuminderen in actie

Laten we eens kijken naar enkele ervaringen van deelnemers aan de Koop Niks Nieuws-uitdaging van maatschapwij.nu.

“Vermijd verleiding. Ga niet doelloos winkelen en vermijd online winkels. Wat je niet ziet, hoef je niet te kopen.”

“Geen reclame in mijn brievenbus betekent geen verleiding. En het bespaart tijd en geld.”

“Maak een boodschappenlijst en houd je eraan. Koop voor een hele week in plaats van dagelijks. Dit bespaart tijd en geld.”

“Deelname aan de Koop Niks Nieuws-uitdaging maakt anderen bewust van je intentie. Dit kan leiden tot interessante gesprekken.”

“Wat je niet uitgeeft, hoef je niet te verdienen. Als ik iets wil kopen, bereken ik hoeveel uur ik ervoor moet werken. Is het dat waard?”

“Het wordt een gewoonte. Eerst vergt het aandacht, maar dan gaat het vanzelf. En je voelt niet langer de vreugde van impulsieve aankopen.”

“Ik denk aan de toekomst van mijn kinderen en wil hen geen vervuilde wereld nalaten. Dat motiveert me om duurzamer te leven.”

“Ontdek de bibliotheek voor boeken en geniet van het struinen langs de boekenkasten.”

Doe mee en creëer verandering

Als jij ook streeft naar minder consumeren en bewuster leven, lees dan bovenstaande tips goed door. Probeer je er zo goed mogelijk aan te houden. Na een tijdje zul je merken dat het als vanzelf gaat. Je hoeft er steeds minder bij na te denken en het gaat steeds meer automatisch. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor je portemonnee. Zo houd jij straks aan het einde van de maand ook nog een beetje (extra) geld over en houd je niet aan het einde van je loon nog een paar dagen over.

Dus waar wacht je nog op? Begin jouw reis naar een beter, duurzamer en bewuster leven vandaag nog!