winkelen supermarkt a-merken huismerken - Eenvoudig Geld Besparen

Als je regelmatig boodschappen doet, heb je vast wel eens gemerkt dat huismerken een steeds grotere plek innemen op de schappen. Misschien vraag je je af of deze goedkopere alternatieven voor A-merken echt de moeite waard zijn. Hieronder duik ik in de verschillen tussen A-merken en huismerken, en licht ik toe waarom huismerken momenteel populairder zijn dan ooit.

Prijsverschillen: waarom huismerken vaak voordeliger zijn

Een van de meest opvallende verschillen tussen een huismerk en een A-merk is de prijs. Een huismerk is over het algemeen een stuk goedkoper. Volgens onderzoek van de Consumentenbond kun je tot wel 53% besparen op je boodschappen door voor de goedkoopste variant te kiezen. Hoewel A-merken regelmatig in de aanbieding zijn, blijken ze zelfs dan vaak duurder dan de eigen merken.

Lees ook: Geld besparen door je boodschappen in Duitsland te doen

Lees ook: Voorkom voedselverspilling: 4 simpele stappen die je thuis kunt nemen

Inhoud verpakking: meer voor minder

Wat misschien minder bekend is, is dat de verpakkingen van A-merken soms minder inhoud bevatten dan je zou verwachten. Dit fenomeen, waarbij verpakkingen onnodig veel lucht bevatten, is niet alleen misleidend, maar ook slecht voor het milieu. Uit een steekproef van de Consumentenbond blijkt dat huismerken vaak meer product bieden voor een lagere prijs. Zo bevatten vaatwastabletten van een huismerk bijna tweemaal zoveel inhoud dan die van een A-merk, en bij aluminiumfolie is het verschil zelfs drie keer zo groot.

Stijgende populariteit van huismerken

Met een huidig marktaandeel van rond de 30% zijn huismerken verantwoordelijk voor een significant deel van de totale supermarktomzet. Dit percentage is hoger dan ooit tevoren en de verwachting is dat dit alleen maar zal stijgen. Consumenten kiezen steeds vaker voor deze goedkopere alternatieven, vooral nu de prijzen hoog zijn. Supermarkten stimuleren deze trend ook, omdat ze een hogere winstmarge halen op huismerken dan op A-merken.

Kwaliteit en perceptie

Qua kwaliteit doet een huismerk vaak niet onder voor een A-merk. Het grote verschil zit hem in de marketing. A-merken investeren veel in reclame, wat hun naamsbekendheid vergroot. Deze marketingkosten worden doorberekend in de productprijs, waardoor je uiteindelijk meer betaalt. Huismerken daarentegen besteden minder aan marketing en focussen op het bieden van kwaliteit tegen een lagere prijs.

Uitdagingen voor producenten van huismerken

Ondanks hun groeiende populariteit, staan producenten van huismerken voor uitdagingen. Stijgende productiekosten zijn moeilijk door te berekenen in de verkoopprijs zonder hun belangrijkste voordeel — de lage prijs — te ondermijnen. Als het prijsverschil met een A-merk kleiner wordt, kan een huismerk z’n aantrekkelijkheid verliezen.

Slim besparen met huismerken

Als je op zoek bent naar manieren om slim te besparen zonder in te leveren op kwaliteit, zijn huismerken een uitstekende keuze. Ze bieden vaak dezelfde of zelfs betere kwaliteit dan A-merken, maar dan voor een lagere prijs. De volgende keer dat je in de supermarkt staat, overweeg dan om een ‘huismerk’ in je winkelwagentje te leggen en zelf het verschil te ervaren. Met een huismerk kun je bewust kiezen voor zowel je portemonnee als het milieu.

(C) Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay