eenvoudig geld besparen - eco-stand eco-modus

Ja, een apparaat in de eco-stand is in de meeste gevallen goedkoper dan in de ‘normale’ stand. Dit komt omdat de eco-stand gebruik maakt van een lagere temperatuur en/of een lager waterverbruik. Hierdoor is er minder energie nodig om het apparaat te laten werken. Je kunt hier veel geld mee besparen.

Maar de eco-stand duurt toch langer?

Het klopt dat de eco-stand vaak langer duurt dan de ‘normale’ stand. Dit komt omdat het apparaat meer tijd nodig heeft om de was of vaat schoon te krijgen bij een lagere temperatuur. Echter, de extra tijd wordt ruimschoots gecompenseerd door het lagere energieverbruik.

Leestip: Wat is goedkoper: warm water uit de cv ketel of uit de boiler?

Een rekenvoorbeeld voor een wasmachine

Hieronder een rekenvoorbeeld voor een wasmachine.

Normale stand: 40 graden, 60 minuten, 1,5 kWh
Eco-stand: 30 graden, 90 minuten, 1,1 kWh

De normale stand verbruikt dus 1,5 kWh, terwijl de eco-stand 1,1 kWh verbruikt. Bij een stroomprijs van €0,25 per kWh is de normale stand dus €0,37,50 duurder dan de eco-stand.

Uit dit voorbeeld blijkt dus dat de eco-stand in dit geval €0,37,50 goedkoper is dan de normale stand, ondanks dat het programma langer duurt.

Verschil eco-stand en normale stand

In de praktijk is het verschil in prijs tussen de eco-stand en de normale stand meestal iets kleiner dan in het voorbeeld. Dit komt omdat de eco-stand vaak niet helemaal zo lang duurt als in het voorbeeld. Ook kan het zijn dat het apparaat in de eco-stand iets minder water verbruikt dan in de normale stand.

Over het algemeen is het dus aan te raden om de eco-stand te gebruiken. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Gebruik een energieverbruiksmeter

Bovenstaande is natuurlijk maar een voorbeeld. Om het daadwerkelijke verschil exact te meten, kun je een energieverbruiksmeter installeren.

Een energieverbruiksmeter is een apparaat dat het elektriciteitsverbruik van een apparaat of een groep apparaten meet. De meter meet de netspanning en stroom en rekent op basis hiervan het vermogen uit wat een apparaat gebruikt.

Er zijn verschillende soorten energieverbruiksmeters, zoals een stopcontactmeter, een kabelmeter en een netmeter. Het meest eenvoudige om te installeren is een stopcontactmeter. Deze meters worden in het stopcontact van een apparaat gestoken. Ze meten het verbruik van dat ene apparaat.

Kabelmeters worden in de stroomkabel van een apparaat geklemd. Ze meten het verbruik van dat ene apparaat. Netmeters worden aangesloten op de hoofdstroomkabel van een huishouden. Ze meten het verbruik van alle apparaten in het huishouden.

Inzicht in je energieverbruik

Er zijn al energieverbruiksmeters voor nog geen €15,00, zie onderstaande link.

Plaats de energieverbruiksmeter in het stopcontact, plaats de stekker van je wasmachine in de meter en je bent klaar. Draai nu een was op de normale stand en noteer wat je precies hebt verbruikt. Draai vervolgens exact dezelfde was in de eco-stand en noteer ook die gegevens. Je ziet op die manier precies hoeveel je in elke stand verbruikt. Je zult versteld staan hoeveel dat op jaar basis kan schelen.

Energie besparen

Door het verbruik van je apparaten te meten, kun je zien welk apparaat het meeste energie verbruikt. Dit kan je helpen om energie te besparen.

Energieverbruiksmeters zijn een handig hulpmiddel om energie te besparen. Ze zijn niet duur en zijn eenvoudig te gebruiken.