energie besparen - koelkast vriezer stekker eruit - eenvoudig geld besparen

Iedereen houdt van een goed gekoelde drank of een ijsje op een warme dag. Daarom is een koelkast/vriezer onmisbaar in elk huishouden. Maar wist je dat deze apparaten behoorlijke energievreters zijn? Wat als je je koelkast of vriezer dagelijks een uur uitzet? Blijft je voedsel koud genoeg en bespaar je daadwerkelijk geld? In dit artikel gaan we dat nader bekijken.

Kosten van een gemiddelde koelkast en vriezer

Om te begrijpen of je daadwerkelijk bespaart door je koelkast of vriezer een uur per dag uit te zetten, moeten we eerst kijken naar het energieverbruik van deze apparaten. Een gemiddelde koelkast verbruikt ongeveer 150 kWh per jaar, terwijl een vriezer vaak rond de 300 kWh per jaar zit. Dit komt neer op respectievelijk ongeveer 0,41 kWh per dag voor een koelkast en 0,82 kWh per dag voor een vriezer.

De huidige gemiddelde elektriciteitsprijs in Nederland ligt rond de €0,23 per kWh. Dus, de dagelijkse kosten zijn:

 • Koelkast: 0,41 kWh x €0,23 = €0,09 per dag
 • Vriezer: 0,82 kWh x €0,23 = €0,19 per dag

Potentiële besparingen

Stel dat je besluit je koelkast en vriezer een uur per dag uit te zetten. Theoretisch zou je daarmee respectievelijk 1/24e van de dagelijkse kosten kunnen besparen. Dit komt neer op:

 • Koelkast: €0,09 / 24 = €0,00375 per dag
 • Vriezer: €0,19 / 24 = €0,0079 per dag

Op jaarbasis bespaar je dan:

 • Koelkast: €0,00375 x 365 = €1,37 per jaar
 • Vriezer: €0,0079 x 365 = €2,88 per jaar

Lees ook: Verlaag je vaste lasten en bespaar geld: 13 tips

Lees ook: 3 x Energie besparen in 2 minuten

Kan de inhoud koud blijven?

Een belangrijke vraag is of de inhoud van je koelkast en vriezer koud genoeg blijft als je deze een uur per dag uitschakelt. Koelkasten en vriezers zijn goed geïsoleerd, dus de temperatuur zal niet meteen stijgen als je ze kort uitzet. Zolang de deuren gesloten blijven, zou de temperatuur slechts minimaal moeten stijgen.

Voor een koelkast blijft de temperatuur ongeveer 4-6 uur stabiel. Voor een vriezer kan dat oplopen tot 48 uur. Dus, een uur per dag uitschakelen zou geen directe problemen moeten veroorzaken met het ontdooien van je voedsel.

Herstartkosten

Een punt van zorg is echter de energie die nodig is om de koelkast of vriezer weer op temperatuur te krijgen na dat uur. Wanneer je de apparaten weer aanzet, moeten ze harder werken om de verloren kou te herstellen. Dit verhoogde energieverbruik kan de besparingen tenietdoen.

Het exacte energieverbruik voor het terugkoelen hangt af van verschillende factoren, zoals de omgevingstemperatuur en hoe vaak de deuren worden geopend. Echter, studies tonen aan dat dit extra energieverbruik vaak gelijk is aan of vaak zelfs hoger is dan de besparingen die je bereikt door de apparaten uit te zetten. Dit komt omdat de compressor harder en langer moet werken om de temperatuur weer naar het gewenste niveau te brengen.

Werkelijke besparingen koelkast en vriezer

Als we de herstartkosten meenemen in onze berekening, blijkt dat de besparingen vaak minimaal zijn of zelfs negatief kunnen uitvallen. Je bespaart misschien enkele centen per dag door de apparaten uit te zetten, maar die besparing gaat snel verloren door het extra energieverbruik dat nodig is om weer op temperatuur te komen. Bovendien moet je er telkens weer aan denken om de stekker in en uit het stopcontact te doen. Of je moet weer een apparaatje kopen die de stroom telkens onderbreekt en dat kost ook weer geld.

Alternatieve besparingsmethoden koelkast en vriezer

In plaats van je koelkast of vriezer uit te zetten, zijn er effectievere manieren om energie en geld te besparen:

 • Optimaliseer de temperatuur: Houd je koelkast ingesteld op 4°C en je vriezer op -18°C. Dit zijn de meest efficiënte temperaturen voor het bewaren van voedsel.
 • Vermijd te vaak openen: Elke keer dat je de deur opent, komt er warme lucht binnen, waardoor het apparaat harder moet werken om af te koelen.
 • Ontdooi regelmatig: Een ijslaag in je vriezer vermindert de efficiëntie. Ontdooi je vriezer minstens één keer per jaar.
 • Plaatsing van de apparaten: Zorg ervoor dat je koelkast en vriezer niet in direct zonlicht of naast warmtebronnen staan.
 • Vul je koelkast en vriezer goed: Volle apparaten behouden de kou beter dan lege.

Koelkast en vriezer een uur per dag uitzetten?

Hoewel het idee van je koelkast of vriezer een uur per dag uitzetten aantrekkelijk lijkt, blijkt de daadwerkelijke besparing minimaal te zijn als je rekening houdt met het extra energieverbruik dat nodig is om de temperatuur weer op peil te brengen. Door efficiënter om te gaan met de instellingen en het gebruik van je apparaten, kun je veel effectiever energie besparen en je elektriciteitsrekening verlagen.