tanken in Duitsland - Eenvoudig Geld Besparen

Tanken is duur en het lijkt wel alsof de prijzen alleen maar blijven stijgen. Helaas is er geen verlichting in zicht, want de Nederlandse regering overweegt binnenkort om de tijdelijke brandstofkorting te schrappen. Dit betekent dat tanken nog duurder wordt. Maar er is een oplossing die steeds meer automobilisten overwegen: tanken in Duitsland. Het is bekend dat brandstof in Duitsland vaak goedkoper is dan in Nederland, maar wanneer loont het echt om de grens over te steken voor een volle tank? Hier lees je alles wat je moet weten over tanken in Duitsland.

Waarom is tanken in Duitsland goedkoper?

Er zijn verschillende redenen waarom brandstofprijzen in Duitsland doorgaans lager zijn dan in Nederland. Ten eerste zijn de accijnzen en belastingen op brandstof in Duitsland lager. Bovendien kan de concurrentie tussen tankstations in Duitsland leiden tot lagere prijzen. Ook wisselt de brandstofprijs gedurende de dag; meestal zijn de prijzen ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat het laagst.

Lees ook: Start 2024 slim met deze bespaartips
Lees ook: Duurzaam besparen – 10 manieren om op lange termijn geld te besparen

Wanneer loont het om in Duitsland te tanken?

Of het de moeite waard is om in Duitsland te tanken, hangt af van verschillende factoren:

  • Afstand tot de grens: Hoe dichter je bij de Duitse grens woont, hoe aantrekkelijker het wordt om daar te tanken. Als je een flinke omweg moet maken, vervalt het voordeel snel door de extra kilometers die je moet rijden.
  • Brandstofverbruik van je auto: Hoe zuiniger je auto, hoe minder vaak je hoeft te tanken. Voor een auto met een hoog verbruik loont het sneller om in Duitsland te tanken, omdat je vaker een volle tank nodig hebt.
  • Prijsverschil: De actuele brandstofprijzen vergelijken is essentieel. Er zijn diverse apps en websites die de prijzen van tankstations in zowel Nederland als Duitsland bijhouden. Dit helpt je om te bepalen of het prijsverschil groot genoeg is om de grens over te steken.
  • Persoonlijke situatie: Als je regelmatig voor werk of familiebezoek naar Duitsland gaat, kun je tanken combineren met je bestaande reis. Dit maakt het extra aantrekkelijk om te profiteren van de lagere prijzen.

Tips voor goedkoop tanken in Duitsland

  • Gebruik een app: Download een app zoals Clever-Tanken of Fuel Flash om de actuele prijzen te zien en het goedkoopste tankstation in de buurt te vinden.
  • Tank tijdens daluren: In Duitsland veranderen de brandstofprijzen meerdere keren per dag. Over het algemeen zijn de prijzen lager in de vroege ochtend en late avond.
  • Betaal slim: Veel tankstations in Duitsland bieden korting bij betaling met contant geld of speciale tankkaarten. Informeer bij het tankstation of dit ook voor jou voordelig is.
  • Bekijk de prijzen online: Er zijn meerdere websites, zoals bordertanker.nl, die de actuele prijzen van zowel tankstations in Nederland als in Duitsland online hebben staan. Bekijk hieronder de tankstations bij jou in de buurt en vergelijk de prijzen.

Wat kun je besparen met tanken in Duitsland?

Hieronder een rekenvoorbeeld van wat je kunt besparen door te tanken in Duitsland.

Stel: de brandstofprijs in Nederland is € 1,989 per liter is en in Duitsland € 1,789 per liter. De afstand naar het Duitse tankstation is 10 km enkele reis, dus 20 km heen en weer. We berekenen hoeveel je bespaart bij een volle tank van 40 liter.

Stap 1: Bereken de kosten in Nederland

Als je in Nederland tankt:
Prijs per liter: € 1,989
Aantal liters: 40
Kosten in Nederland = 40 liter × € 1,989 = € 79,56

Stap 2: Bereken de kosten in Duitsland

Als je in Duitsland tankt:
Prijs per liter: € 1,789
Aantal liters: 40
Kosten in Duitsland = 40 liter × € 1,789 = € 71,56

Stap 3: Bereken het prijsverschil

Prijsverschil = Kosten in Nederland – Kosten in Duitsland
Prijsverschil = € 79,56 – € 71,56 = € 8,00

Stap 4: Bereken de kosten van de extra kilometers

Stel dat je auto gemiddeld 1 op 15 (15 km per liter) rijdt.
Stel dat de afstand naar het Duitse tankstation 20 km heen en weer is.

Brandstofverbruik voor 20 km = 20 km / 15 km per liter = 1,33 liter

Kosten van de extra brandstof:
Prijs per liter in Duitsland: € 1,789
Benodigde brandstof: 1,33 liter
Extra kosten = 1,33 liter × € 1,789 = € 2,38

Stap 5: Bereken de totale besparing

Als je het tanken in Duitsland combineert met een ander bezoek in Duitsland, dus als je toch al in Duitsland bent, dan bespaar je € 8,00 op een volle tank benzine van 40 liter.

Als je apart voor het tanken heen en weer naar Duitsland rijdt, dan bespaar je in ons voorbeeld:
Totale besparing = Prijsverschil – Extra kosten
Totale besparing = € 8,00 – € 2,38 = € 5,62 per volle tank benzine van 40 liter.

Totale besparing

Bij een volle tank van 40 liter bespaar je € 8,00 door in Duitsland te tanken of € 5,26 als je rekening houdt met de extra kilometers die je moet rijden. Dit voorbeeld laat zien dat tanken in Duitsland voordelig kan zijn, vooral als je dicht bij de grens woont. Vergeet niet om altijd de actuele brandstofprijzen te controleren en de kosten van je reis mee te rekenen.

Eenvoudig geld besparen

Met de stijgende brandstofprijzen en het mogelijke einde van de brandstofkorting in Nederland, kan tanken in Duitsland een slimme manier zijn om geld te besparen. Vooral als je dicht bij de grens woont of regelmatig in Duitsland komt, is het de moeite waard om de lagere brandstofprijzen mee te pakken. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent door actuele prijzen te checken en te tanken tijdens daluren. Zo haal je het meeste uit je tankbeurt over de grens.

(C) Afbeelding van Engin Akyurt via Pixabay