Eenvoudig geld besparen op brandstofkosten

De brandstofprijzen zijn de laatste tijd flink gestegen, waardoor autorijden duurder is geworden. Naast het zoeken naar goedkopere tankstations met behulp van apps, kun je ook zelf invloed uitoefenen op het brandstofverbruik van je auto. In dit artikel zetten we verschillende tips op een rij om je verbruik te verminderen. Deze tips zijn afkomstig van Milieu Centraal en expert Jos van der Drift van de ANWB. Door bewust met je auto om te gaan, kun je wellicht tot wel 20 procent besparen op brandstofkosten.

Tip 1: Combineer meerdere ritten tot één grote rit

Door meerdere kleine ritten op verschillende dagen te combineren tot één grote rit, kun je brandstof besparen en dus besparen op brandstofkosten. Het duurt namelijk ongeveer een kwartier voordat de motor van je auto op bedrijfstemperatuur is en het meest efficiënt werkt. Rijd dus niet elke dag naar de supermarkt, het postkantoor en de apotheek, maar plan deze ritten zo veel mogelijk op één dag.

Tip 2: Rijd langzaam

Door langzamer te rijden, kun je aanzienlijk besparen op brandstofkosten. Volgens Milieu Centraal scheelt het rijden van 100 km/u in plaats van 130 km/u ongeveer 14 procent aan brandstof. Als je nog langzamer rijdt, bijvoorbeeld 80 km/u, zal je brandstofverbruik nog gunstiger uitvallen.

Tip 3: Rijd achter een vrachtwagen op de snelweg

Op de snelweg kan het voordelig zijn om, op een veilige afstand, achter een vrachtwagen te rijden. Door dit te doen, profiteer je van de verminderde windweerstand die ontstaat achter een grote truck. Hierdoor kan je auto zuiniger rijden en kun je bespaar op brandstofkosten.

Tip 4: Maak gebruik van cruise control of rijd met een constante snelheid

Het gebruik van cruisecontrol is een effectieve manier om brandstof te besparen. Als je geen cruisecontrol hebt, probeer dan zoveel mogelijk met een constante snelheid te rijden. Door niet telkens te versnellen en af te remmen, verbruikt je auto minder brandstof.

Tip 5: Anticipeer en laat je auto uitrollen

Door anticiperend te rijden, waarbij je de auto zoveel mogelijk laat uitrollen en zo min mogelijk hoeft te remmen, kun je brandstof besparen en daarmee besparen op brandstofkosten. Wanneer je bijvoorbeeld een rood stoplicht in de verte ziet, laat dan tijdig het gaspedaal los. Hierdoor hoef je minder vaak te remmen en verbruik je minder brandstof. Aangezien Nederland vol zit met rotondes, is het belangrijk om op tijd gas los te laten, zodat je de rotonde kunt nemen zonder te remmen.

Tip 6: Schakel op tijd naar een hogere versnelling

Schakel zo vroeg mogelijk, bij zo’n 2000 toeren, naar een hogere versnelling. Volg hiervoor de schakelindicator als je die hebt. Het schakelen naar een hogere versnelling bij lagere toerentallen zorgt voor een efficiënter brandstofverbruik.

Tip 7: Vermijd de spits

Als je de mogelijkheid hebt om zelf je vertrektijd te bepalen, probeer dan de spits te vermijden. In druk verkeer is het moeilijker om door te rijden en moet je vaker stoppen en optrekken, wat meer brandstof kost. Door buiten de spits te rijden, kun je een soepelere en zuinigere rit maken.

Tip 8: Vermijd de sportstand bij een automaat

Heb je een automaat, vermijd dan het gebruik van de sportstand. In deze stand schakelt de auto later naar een hogere versnelling, wat resulteert in een hoger brandstofverbruik. Als je eenmaal op snelheid bent, laat dan het gaspedaal iets opkomen. Hierdoor zal de automaat sneller naar een hogere versnelling schakelen.

Tip 9: Maak gebruik van het start-stop-systeem

Als je auto is uitgerust met een start-stop-systeem, schakel het dan in. Dit systeem zorgt ervoor dat de motor wordt uitgeschakeld wanneer je stilstaat voor bijvoorbeeld een rood licht. Hierdoor bespaar je brandstof die anders onnodig zou worden verbruikt terwijl de auto stationair draait.

Tip 10: Controleer regelmatig de bandenspanning

Houd de bandenspanning van je auto regelmatig in de gaten, idealiter om de twee maanden. Controleer de spanning en vul indien nodig bij. Een optimale bandenspanning zorgt voor een beter brandstofverbruik. Vertrouw niet alleen op de sensor die aangeeft dat een band te slap is, want dan ben je mogelijk al te laat.

Tip 11: Maak je auto lichter

Hoe zwaarder je auto is, hoe meer brandstof hij verbruikt. Verwijder daarom onnodige bagage, dakkoffers of fietsendragers als je ze niet gebruikt. Deze zaken maken je auto zwaarder en minder aerodynamisch, waardoor het brandstofverbruik toeneemt. Houd je auto zo licht en gestroomlijnd mogelijk.

Tip 12: Beperk het gebruik van interne systemen

Het gebruik van interne systemen zoals de airconditioning, ventilator, verwarming, stoelverwarming en achterruitverwarming vraagt elektriciteit, wat resulteert in een hoger brandstofverbruik. Gebruik deze systemen dus zo min mogelijk. Bijvoorbeeld door de ventilatie op standje 1 of 2 te zetten in plaats van hoger. Wees bewust van het energieverbruik van deze systemen en gebruik ze alleen wanneer echt nodig.

Tip 13: Vermijd open ramen bij hoge snelheden

Als alternatief voor de airconditioning kan het verleidelijk zijn om de ramen open te doen. Echter, bij hoge snelheden zorgt dit voor extra luchtweerstand, waardoor het brandstofverbruik toeneemt. Het is dus beter om bij hogere snelheden de ramen gesloten te houden en indien nodig gebruik te maken van de airconditioning. Dit zorgt voor een betere aerodynamica en uiteindelijk een lager brandstofverbruik. Echter, wanneer je auto in de zomer erg heet is, kan het verstandig zijn om eerst alle ramen kort te openen om de hitte te laten ontsnappen voordat je de airconditioning inschakelt.

Tip 14: Kies de zuinigste route

Als je verschillende routes kunt nemen, kies dan de route die het meest zuinig is. Dit betekent niet per se dat je altijd de kortste route moet nemen, maar eerder de route waarop je beter kunt doorrijden zonder veel oponthoud. Soms kan een iets langere route met een vloeiendere verkeersstroom uiteindelijk zuiniger zijn dan een kortere route met veel verkeersopstoppingen.

Tip 15: Overweeg alternatieven voor autorijden

Voordat je de auto pakt, bedenk of de autorit echt noodzakelijk is. Kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een (elektrische) fiets, het openbaar vervoer of carpoolen? Deze alternatieven kunnen niet alleen goedkoper zijn, maar ook milieuvriendelijker. Overweeg dus altijd of er andere vervoersopties zijn die je kunt gebruiken.

Ga bewust om met je brandstof

Met deze tips kun je bewust omgaan met je auto en brandstof besparen. Door je rijgedrag aan te passen, slimme keuzes te maken en je auto goed te onderhouden, kun je de kosten van benzine of diesel verminderen. Daarnaast draag je ook bij aan een beter milieu door de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Doe je voordeel met deze tips en geniet van een zuinigere en efficiëntere rijervaring!